Η Τήνος

Η Τήνος ή όπως ονομαζόταν τα αρχαία χρόνια «Υδρούσα» προσελκύει αρχικά τον επισκέπτη χάρη στη Μεγαλόχαρη. Αξίζει να την επισκεφτείτε και να βιώσετε τη μοναδικότητα του συναισθήματος που προσφέρει σε μέρες που θα αποφύγετε την κοσμοσυρροή. Από το λιμάνι ήδη ο ταξιδιώτης βλέπει την Παναγιά και τον ανηφορικό πλακόστρωτο δρόμο που οδηγεί σε αυτή και που στο δεξιό μέρος του υπάρχει τοποθετημένος ένας τάπητας, για εκείνους που θέλουν να εκπληρώσουν το τάμα τους, γονατιστοί. Από εκεί και ύστερα ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος με άφθονες επιλογές ανοίγετε μπροστά σας: Σοκάκια, κρήνες, σπίτια με οικόσημα, επαύλεις με κήπους, το µνηµείο της «Έλλης», φιλοτεχνηµένο από τον ντόπιο γλύπτη Ν. Παρασκευά, δίνει µια άλλη πνοή στον τορπιλισµό του ιστορικού καταδροµικού. Ως «νησί της τέχνης και της οµορφιάς » τα χωριά της Τήνου ξεδιπλώνουν την ομορφιά τους με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους, ενώ από την άλλη ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με πολλές διαστάσεις της τέχνης.

Πιο συγκεκριμένα, οι περιστεριώνες της αποτελούν πραγματικά κεντήματα χτισμένα από πέτρα. Οι νερόµυλοι επίσης συνδέονται µε την παλαιά ονοµασία της Τήνου, Υδρούσα, ενώ τέλος η Μαραμρογλυπτική στο νησί έχει την τιμητική της. Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο πως οι πιο σημαντικοί Έλληνες γλύπτες κατάγονταν από το νησί, όπως οι Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Δ. Φιλιππότης, ο Γ. Βιδάλης και ο Λ. Σώχος και εργάστηκαν σε πολλά έργα, όπως στα ανάκτορα, το Ζάππειο Μέγαρο, το Πανεπιστήµιο, το Πολυτεχνείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε:

Το Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Εξωµβούργο
Την Πινακοθήκη
Το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών
Το Μαυσωλείο της Έλλης
Τη Μονή Ιεράς Καρδίας του Ιησού
Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Η Τήνος που κατέχει την τρίτη σε µέγεθος ανάµεσα στα νησιά των Κυκλάδων, µετά την Άνδρο και τη Νάξο, φημίζεται και για τις καταπληκτικές παραλίες της, οργανωμένες και μη, με βοτσαλάκια ή με άμμο, ικανοποιούν όλα τα γούστα.

Οι πιο αξιομνημόνευτες είναι:

Άγιος Ρωμανός
Άγ. Ιωάννης Πόρτο
Μαλί
Κολυμπήθρα
Πάνορµος
Όρμος Γιαννάκη
Κιόνια
Λιβάδα
Σάντα Μαργαρίτα
Αγ.Φωκάς

Κλείνοντας, αξίζει κανείς να τονίσει τα τοπικά έθιμα που δίνουν μία άλλη χροιά στο νησί, όπως η Βεγγέρα και ο Τηνιακός γάμος αλλά και τις πολλές γαστρονομικές επιλογές που προσφέρει το νησί στους επισκέπτες του . Τηνιακό τυράκι, ξεροτήγανα, αγκιναρόπιτα, αγκινάρες αλά πολίτα, φρουτάλια γραβιέρα, αμυγδαλωτά και γλυκές τυρόπιτες. Αναμφισβήτητα η Τήνος είναι γνωστή για την Παναγία της, τολμήστε όμως να ανακαλύψετε και όλες τις υπόλοιπες ομορφιές που κρύβει, θα ενθουσιαστείτε από το αποτέλεσμα.